Volg Keunsem Vrugger op
Keunsem Vrugger
Koninksem
Secretaris:
guy@koninksem.eu
Copyright © 2012 - 2025  webmaster  Jos Van Campfort  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail:  jos@koninksem.eu
Bankrekening Nr.
IBAN: BE64 0688 9161 6852     BIC: GKCCBEBB
Boogschieten in Koninksem.  Een verhaal van 1908 tot “ergens in en de jaren 1970”. 
                   Deel 2

Bij iedere processie of optocht droeg hij zo fier als een pauw de vlag van de club.  Dit vaandel, daterend van 1908, is nog steeds in bewaring in onze parochiekerk.  Ten tweede had Jan een zeer speciale schietstijl.  Jan werd door de andere schutters als STUNTMAN bestempeld. Als hij schoot was iedereen stil.  De pijl vertrok  steeds alvorens de boog helemaal uitgetrokken was.   Eénmaal onderweg was het een waar mysterie waar hij zou terecht komen.  Zo is Jan er ooit in geslaagd om, door de planken heen, zijn pijl te doen belanden in de schijf van de andere ploeg … iets dat hem nooit iemand voor- of nagedaan heeft. Een uniek schot:  de door Jan gescoorde punten werden opgeteld bij het totaal van de tegenstrevers.
Ieder jaar was er een koningsschieting.  Bij die gelegenheid werd er niet per ploeg maar individueel geschoten.  De beste schutter van die dag was dan “koning” voor één jaar.  Deze schutter werd beloond met een speciaal kledingstuk, bestaande uit “metalen ( koperen?)  medailles, sommige in schelpvorm.  De koning was verplicht ter gelegenheid van de kermisprocessies  deze “erejas” te dragen.  Na de koningsschieting volgde er een dansfeest, waarop uiteraard logischerwijze ook de dames uitgenodigd werden.  Ook op het jaarlijks souper waren de dames welkom.
Zoals beloofd nog een annecdote over “de Robin Hood van Koninksem”, Jean Hayen.  Jean is geboren in Bommershoven en getrouwd met “Lis” Vanschoonwinkel.  Hij woont heden (juni 2015)  nog steeds in ons dorp.  Jean schoot in die tijd met “revolutionair” materiaal.  Niet met houten boog en -pijlen, maar met kunsttofboog en aluminium pijlen. 
Zelf ben ik ooit als “gamin” in de late jaren 1960 getuige geweest van volgend voorval.  De pijl van zijn schoonbroer “Gim” Vanschoonwinkel stond in het doel geplant.  Jean schoot met zijn pijl pardoes “in de kont” van Gim’s pijl.  Deze werd, net als in de film van Robin Hood, in vele stukken gespleten.  Na Jan had Koninksem een nieuwe stuntman.
Mocht er heden nog een koningsschieting plaatsvinden mogen voor mijn part Jan en Jean de titel delen.  Nu nog het “koningskostuum” en een processie vinden.

Keunsem Vrugger
Wist je dat je alle nieuws over Koninksem en zijn inwoners hier kwijt kan?  Mail het ons ...
HEEMKUNDIGE KRING VAN KONINKSEM