Volg Keunsem Vrugger op
Keunsem Vrugger
Koninksem
Secretaris:
guy@koninksem.eu
Copyright © 2012 - 2025  webmaster  Jos Van Campfort  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail:  jos@koninksem.eu
Bankrekening Nr.
IBAN: BE64 0688 9161 6852     BIC: GKCCBEBB
Boogschieten in Koninksem.  Een verhaal van 1908 tot “ergens in en de jaren 1970”.                     Deel 1


Jules Baillien is, na het overlijden van Arsène Baerten op 26/5/2015, de laatste “echte Keunsemnaar” die lid was van de Koninksemse handboogclub St. Sebastiaan.  Gemakkelijkelijkshalve vergeten wij hier even Jean Hayen.  Meer over Jean verder in dit artikel.. 
“Vrugger” werd er in ons dorp elke zondagnamiddag geschoten met pijl en boog.  Dit gebeurde op blazoen, een karton met cirkels.  (op “cible).  Het was uiteraard de bedoeling om het kleinste cirkeltje in het midden, “de roos” te treffen. De schieting vond “doal” plaats,  in een  “tuin”, gelegen in de Paardsweidestraat.. Voor de keunsemnaren: “op Korrea”. Uiteraard  kwam het tegenovergelegen café  van “Harie van Bedeu en Melanie” (de ouders van Jules) goed van pas.  Onlangs werd op de plek  van de vroegere schietplaats  de woning met huisnummer 2 gebouwd in de Paardsweidestraat door Adams Nick.  Kwestie van onze historische plaatsen in Koninksemse eigendom te houden. Bedankt Nick.
Er werd geschoten op 2 “banen”  van 27 m lang.  Elk van de 2 door het lot bepaalde ploegen had dus zijn eigen schietschijf.  Deze banen waren gescheiden door rechtopstaande planken. Het was dus quasi-onmogelijk om de schietschijf van de andere ploeg te raken.  Dat dacht iedereen tenminste … tot er in de jaren 1950-1960 een einde gemaakt werd aan deze “onmogelijkheid”. 
Inderdaad, Jan Dedry, broer van “Jefke de kleirmekker” (kleermaker) , die iedere zondag het hele dorp doorkruiste van “boeven” naar  “doal” om zijn schietkunsten te vertonen, maakte een eind aan dit waanidee. 
Jan was in Koninksem wereldberoemd omwille van 2 redenen.  Ten eerste was hij de  vaandrig van de vereniging. 
Keunsem Vrugger
Wist je dat je alle nieuws over Koninksem en zijn inwoners hier kwijt kan?  Mail het ons ...
HEEMKUNDIGE KRING VAN KONINKSEM